تحول بزرگ در پزشکی؛ بازسازی دندان‌های از دست‌رفته

با توجه به اینکه دندان‌های انسان‌ها و بیشتر پستانداران، برخلاف خزندگان و ماهی‌ها که به طور مداوم جایگزین می‌شوند، تنها در دو نوبت رشد می‌کنند، دندان‌پزشکان ژاپنی در حال تحقیق بر روی دارویی نوآورانه هستند که ممکن است جایگزینی برای دندان‌های مصنوعی و ایمپلنت‌ها ارائه دهد.

این دارو که به تازگی وارد فاز آزمایش‌های بالینی شده است، امکان رشد دندان‌های جدید را برای افرادی که دندان‌های خود را از دست داده‌اند، فراهم می‌کند. این فرآیند از پتانسیل بدن انسان بهره می‌برد؛ زیرا به گفته کاتسو تاکاهاشی، رئیس جراحی دهان و دندان در موسسه تحقیقاتی پزشکی بیمارستان کیتانو در یکی از شهر‌های ژاپن، زیر لثه‌های ما جوانه‌های خفته نسل سوم دندان‌ها پنهان هستند.

تیم تحقیقاتی تاکاهاشی آزمایش‌های بالینی این دارو را که به گفته وی یک تکنولوژی «کاملاً جدید» برای جهان است را از ماه اکتبر در بیمارستان دانشگاه کیوتو آغاز کرده‌اند و آن را در اختیار شرکت‌کنندگان بزرگسال قرار داده‌اند که به گفته آنها می‌تواند رشد این دندان‌های پنهان را آغاز کند.

درمان‌های پروتزی برای دندان‌هایی که به دلیل پوسیدگی، بیماری یا آسیب‌های دیگر از دست رفته‌اند، اغلب به عنوان درمان‌های پرهزینه و تهاجمی شناخته می‌شوند. بر همین اساس تاکاهاشی معتقد است که «بازیابی دندان‌های طبیعی قطعاً مزایای خود را دارد».

این دارو که بر پایه مسدودکردن پروتئینی به نام USAG-۱ عمل می‌کند، پیش‌تر بر روی موش‌ها و راسو‌ها آزمایش شده و به رشد نسل سوم دندان‌ها منجر گردیده است. محققان این پروژه تصاویری از دندان‌های بازسازی‌شده حیواناتی که مطالعه بر روی آنها انجام شده است را نیز منتشر کرده‌اند.

در مطالعه‌ای که سال گذشته منتشر شد، تیم تحقیقاتی اعلام کرد که «درمان با آنتی‌بادی در موش‌ها برای بازسازی دندان مؤثر است و می‌تواند یک پیشرفت در درمان ناهنجاری‌های دندانی در انسان‌ها باشد».

جامعه هدف این دارو که قرار است تا سال ۲۰۳۰ در دسترس قرار گیرد، کودکانی هستند که به دلیل بیماری‌های ژنتیکی بیش از ۶ عدد از دادن‌های خود را از دست می‌دهند. به گفته تاکاهاشی «این دارو می‌تواند تحول بزرگی برای این دست از افراد باشد».


تحول بزرگ در پزشکی؛ بازسازی دندان‌های از دست‌رفته

بیشتر بخوانید